Medskapande när det är som bäst…

I torsdags var jag på studiebesök i Sundsvall och tog del av resultatet av en åtgärdsvalsstudie som Trafikverket och Sundsvalls kommun genomfört om trafiken genom Sundsvall.

I processen har barn i ett antal låg- och mellanstadieklasser deltagit med sina kreativa idéer och synpunkter på vilka åtgärder som krävs för att förbättra transportsystemet och hur man kan få fler att åka buss och hur man kan utforma bussinfrastrukturen för att den ska bli mer attraktiv m.m.

Barnen var med på plats och presenterade sina idéer och förslag till lösningar med stor stolthet och ett enormt engagemang. I många fall enkla, självklara och jordnära lösningar och i många fall kreativa idéer och lösningar som gör en glad ända in i själen… Som vanligt är det helt underbart att få ta del av ett resultat där barn och unga deltagit.

Har du medskapande processer på g som involverar många intressentgrupper där barn och unga är en del, tveka då inte en sekund för att engagera dom. Resultatet kommer alltid att göra dig glatt överraskad.

Processmetoden Open Space är en kraftfull och utmärkt metod att använda för komplexa frågeställningar som involverar många intressentgrupper. En metod som på några dagar kan åstadkomma lika stor förändring och utveckling som i vanliga fall kan ta ett eller flera år… Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med handledning av möten och kreativa och medskapande processer!

IMG_2437 IMG_2436 IMG_2435 IMG_2442

En inspirationsföreläsning…

I onsdags gjorde jag nåt läskigt, men ack så givande och roligt… På uppdrag av Work For You i Blge fick jag den stora förmånen att träffa ett gäng spännande människor och föreläsa om min resa som entreprenör och Månadens småföretagare i Falun Borlänge Regionen. Tusen tack Anette Isberg för möjligheten att gå utanför min trygghetszon igen :0).

Har du behov av en inspirationsföreläsning i din organisation? Tveka inte att höra av dig i så fall – varför inte slå en signal… 0768-48 44 41.

Här är en teaser… (”Jag, en entreprenör – hur gick det till?” En varm, hjärtlig och utvecklande föreläsning. Hör Mikael Källman (Disposito) berätta om sin resa, från att inte haft en tanke om att bli entreprenör/ egen företagare till att i augusti 2014 bli vald till Månadens småföretagare i Falun Borlänge Regionen. Om rädslor och tvivel och vikten av att gå utanför din trygghetszon. Om utmaningar och fallgropar men även om framgång och belöning (och vad betyder framgång och belöning…?). Vad är det som motiverar och inspirerar Mikael och hur kan du dra nytta av det? En timmes föreläsning där du kommer ges möjlighet att reflektera och ställa många frågor, både till dig själv och till Mikael. Väl mött!)

Passa på att väcka potentialen i din organisation!

Nu är hösten i antågande och många företag och organisationer laddar inför en hektisk period fram till jul. Den tid vi är i just nu är därför ett perfekt tillfälle för att väcka potentialen hos dina medarbetare och i din organisation för att hitta ny kraft och nya kreativa lösningar på komplexa och spännande utmaningar. Nedan finner du några olika vägar för detta. Hör av dig, tel. 0768-48 44 41, så anpassar vi tillsammans en lösning för din organisation utefter era behov!

Några olika vägar för att väcka den inre kraften för att skapa framgångsrika organisationer

 • En pragmatisk kommunikationsplan – ett viktigt verktyg i din/ er kommunikation med era intressenter som tillsammans bidrar till att ni når era mål. Planen ger även stöd till ett kommunikativt ledarskap som skapar engagerade och delaktiga medarbetare som vill bidra till organisationens vision och mål.
 • Medveten närvaro i naturen – runt lägerelden gör vi mindfulnessbaserade övningar i vacker natur där dina medarbetare får hjälp att väcka sin potential och samla kraft och energi. Det här är även en utmärkt start på ett längre möte eller en konferens för att få deltagarna att landa på platsen och få kontakt med sin inre kraft och visdom som en katalysator i det fortsatta arbetet.
 • Mötesfacilitering och handledning av kreativa processer. Välj ett nytt sätt möta komplexa frågor och planera för framgångsrik utveckling. En kraftfull metod är t.ex. Open Space som används runtom i världen för att göra det möjligt för organisationer att lära och uppnå resultat över förväntan. Open Space är ett kraftfullt arbetssätt, baserat på tydliga värderingar och principer som skapar ett klimat för innovation, problemlösning, kreativitet, lagarbete, snabba förändringar och stor handlingskraft.

Månadens småföretagare!

Till min oändliga glädje blev jag i augusti vald till Månadens småföretagare i Falun Borlänge-regionen. En underbar överraskning som ger mig ny kraft att inspirera, utveckla och förändra tillsammans med mina uppdragsgivare.

Tusen tack Falun Borlänge Regionen och Näringslivskontoret, Falu Kommun!

Här är motiveringen: ”Mikael Källman, Disposito AB inspirerar personer, företag, organisationer och föreningar till utveckling och att våga synas. Han gör det genom sin gedigna kompetens och sin positiva, kreativa och varma personlighet. Mikael är en drivande kraft och stöttepelare i bl. a. projektet Sevärda Svärdsjöbygden. Det genuina engagemanget har resulterat i bl. a. företagarfrukostar och andra nätverk som bidrar till ett gott företagsklimat. Mikael är en god ambassadör för: – Att det är när vi jobbar tillsammans som det händer saker på en ort.”

manadenssmaforetagareHär får jag ett diplom och en vacker blomsterkvast av Falu Kommuns fantastiska näringslivschef, Linda Norén. Tusen tack Linda för ditt genuina intresse för oss företagare i Falu Kommun! Foto: Karin Andersson, Falun Borlänge Regionen.

Coompanion Dalarna

I onsdags, ackompanjerade av en värmande morgonsol och underbar fågelsång, inledde Coompanion Dalarna sin planeringsdag med aktiviteten ”Medveten närvaro i naturen” i Lugnets Naturreservat i Falun. Syftet var att  ge deltagarna ett verktyg för att träna ökad närvaro och uppmärksamhet, bidra till fördjupad kommunikation i gruppen och att aktiviteten skulle vara en katalysator för dagens kreativa diskussioner.

Vilka tjänster kan vi erbjuda dig?

 • Strategisk kommunikation med fokus på uthållig/hållbar kommunikation
 • Kommunikativt stöd
 • Projektledning och processledning
 • Förändringskommunikation och miljökommunikation
 • Föreläsningar, seminarier och workshop i kommunikation och uthålligt/ hållbart ledarskap.
 • Redaktör och skribent

  Vi har både korta och långa uppdrag och agerar ibland även intern resurs under en tid. Alla möjligheter finns, det är bara dina behov och vår samlade kreativitet som sätter gränserna…

  Uthållig kommunikation – ett av dina effektivaste verktyg

  Jag vill, med uthållig och framgångsrik kommunikation, hjälpa dig som arbetar med hållbar utveckling (en fokusering jag har valt för mina barn och framtida barnbarns skull. )

  Jag kan frigöra era interna resurser för att planera, samordna och koordinera er kommunikation. Jag kan bidra till att få medarbetarna att, med stor kreativitet och engagemang, leva ert varumärke och bli verksamhetens ambassadörer i allt man gör och säger. Jag kan bidra till att du, med hjälp av levande visioner och berättelser skapar uthållig och framgångsrik kommunikation. Med detta kan du och jag generera något till din verksamhet som du inte ens drömde om igår.

  Dagens utmaningar…

  I dagens accelererande kommunikations- och mediabrus är det som företag lätt att förledas och stressas till att lägga allt fokus på den externa kommunikationen. Så länge vi gör något så syns vi och så länge vi syns så finns vi… Problemet är att när bruset är så massivt så blir budskapets väg in i hjärtat på dina intressenter (hit måste du trots allt nå om du vill påverka attityder och beteende) oändligt snirklig och lång. Och just därför når budskapen, i de flesta fall, aldrig fram och det förväntade resultatet uteblir.

  Ser man det ur ett annat perspektiv så kommunicerar ditt företag med era intressenter hela tiden, i det ni gör och i det ni säger, vare sig ni vill eller inte. Tystnad och brist på handling är också kommunikation… Att arbeta med uthållig och framgångsrik kommunikation har därför blivit komplext. Jag förstår att många företag och organisationer inte har tid, resurser och kompetens för detta internt.

  Runt lägerelden kan du och jag nå stora resultat…

  Med naturen som ett av flera mötesrum arbetar vi med framgångsrik kommunikation och uthålliga (hållbara) förändringsprocesser baserade på individens och organisationens inre visdom och kraft. Den röda tråden i arbetet är god kommunikation med alla intressenter. Medlet är det goda mötet, uthålliga strategier, visioner och berättelser. Runt lägerelden eller där du/ ni befinner er.

  Vad kan vi hjälpa dig med?

  • Med naturen som ett av flera mötesrum bidra till ökat lärande, erfarenhetsutbyte och nya perspektiv för ökad konkurrenskraft
  • Med hjälp av visioner och berättelser förankra och driva på en positiv och uthållig utveckling/förändring bland era intressenter
  • Öka din konkurrenskraft genom att öka känslan av delaktighet, engagemang och ansvar bland dina intressenter
  • Förenkla, förstärka, förtydliga, förvandla och förkroppsliga din kommunikation
  • Att vara ett kommunikativt stöd i din verksamhet
  • Att profilera din verksamhet hos din målgrupp med ett uthålligt budskap i en mix av kanaler

  Landsbygdsutveckling!

  Det är spännande med landsbygdsutveckling! Disposito har i dagsläget tre spännande projekt med olika karaktär. Landsbygdsutveckling är otroligt inspirerande och kreativt.

  Tveka inte att kontakta mig om du tror att Disposito kan bidra till er framgång, telefon 0768 – 48 44 41, e-post mikael@disposito.se